İdrarda Kan Saptanması Nedir? Sebepleri Nelerdir? Önemli Midir? Ne Yapılmalı? – Dr. Tepeler

İdrarda
Kan Saptanması

Asemptomatik yani herhangi bir şikayeti olmayan hastaların idrar tahlilinde kan hücreleri görülmesinin (mikroskopik hematüri) sebepleri arasında böbrek hastalıkları, iyi huylu prostat büyümesi, taş hastalığı, idrar yolu darlığı, mesane iltihabı ve ürolojik kanserler (özellikle böbrek ve mesane) önemli yer tutar. İdrarda kan saptanan hastaların nasıl incelenmesi konusunda görüş birliği yoktur. Amerikan Üroloji Derneği idrar tahlilinde kan görülen (3 ve daha fazla kan hücresi-eritrosit) 35 yaş üstündeki hastalara sistoskopi ve üst idrar yollarının görüntülenmesini önermektedir. 

Sigara kullanımı, ileri yaş, erkek cinsiyet ve kanserojen (kanser yapan) maddelere maruziyet risk faktörleridir. Sigara kullananlarda mesane kanserine yakalanma riski 3 kat daha yüksektir. Erkeklerde mesane kanseri kadınlara göre 3-4 kat daha sık görülür.

Asemptomatik mesane tümörü, hastalarda şikayet yapmadan yalnızca idrarda kan saptanması ile şüphe üzerine yapılan sistoskopi ile teşhisi konulur. Sistoskopi mesane kanseri teşhisinde altın standart dediğimiz endoskopik görüntüleme yöntemidir. Sistoskopinin yerine kullanılabilecek mesane tümörü teşhisini koyduracak bir yöntem henüz yoktur. Bu yüzden hangi hastalara sistoskopi yapılması ile ilgili araştırmalar yapılmıştır. Mikroskopik hematürisi olan şikayeti olmayan hastalara sistoskopi yapıldığı zaman mesane tümörü saptama oranı %0.57-%2.6’dır.

Bu konuda son yapılan çalışmada sistoskopi yapılan 2118 hastanın yalnızca %1.2’sinde tümör görülmüştür. Bu çalışmada sigara kullanan ve ileri yaştaki hastalarda daha sık tümör saptanmıştır.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP