Genital Organda Sarkma Nedir, Neden Olur? – Dr. Tepeler

Genital Organlarda Sarkma

Kadınlarda idrar torbası, leğen kemiği, ince bağırsak gibi organlar vajinadan dışarıya sarkabilir. Genital organ sarkmaları olarak adlandırılan bu durum, geçirilen zor doğum ya da karın içi basıncı artıran hastalıklar nedeniyle gelişir.

Pelvis, bağırsaklar ve mesanede ortaya çıkabilen bu sorunları günlük hayatı yakından etkileyen ve hasta konforunu düşüren problemlerdendir. Bu nedenle acil tedavi gerektirir. Peki genital organ sarkmaları neden olur ve nasıl tedavi edilir?

İçindekiler

Genital Organlarda Sarkma Nedir?

Kadınlarda genital bölgedeki organları sabitleyen bağlar bulunur. Bu bağlar sınırlı hareket kabiliyetine sahiptir ve organların olması gereken konumda durmasını sağlar. Çok veya zor doğum yapmak ve yaşlılık gibi faktörler bu bağlarda zayıflamaya neden olur.

Sonuç olarak bağların sabitlediği organlar vajinadan dışarıya doğru sarkmaya başlar. Bu durum genital organ sarkması olarak adlandırılır ve kendi içinde çeşitlere ayrılır. Genital organ sarkmasında idrar torbası, kalın bağırsağın son kısmı ve rahim gibi organlar vajina içinde yer değiştirir.

 

Bazı hastalarda rahim sarkmaları aşırı belirgindir ve vajina ağzında elle hissedilir seviyededir. Bu tip sarkmalar “Desensus Uteri” olarak adlandırılır.

Bazı durumlarda ise rahim tamamen dışarı sarkar, bu duruma ise “Total Prolapsus” adı verilir.

Eğer sarkan organ idrar torbası ise hastalık “Sistosel” olarak adlandırılır, bu durumda vajina ön duvarının yanındaki idrar torbası bombeleşerek dışarı doğru hareket eder.

Öksürme, hapşırma gibi hareketler sarkma şiddetini tetikleyicidir. Kalın bağırsak sarkmaları “Rektosel” olarak isimlendirilir, bu durum vajina arka duvarındaki rektum bombeleşmesiyle gerçekleşir.

Özetle, normalde pelvis içinde bulunan organlar kasların zayıflaması nedeniyle rahim ve vajinaya doğru kayar. İlerleyen durumlarda sarkma çok net ve belirgindir. Hasta konforu ve genel sağlık durumu için bu sorunun tedavi edilmesi gerekir.

İletişime Geç

Genital Organlarda Sarkma Kimlerde Görülür?

Kadınları ilgilendiren bir problem olan genital organ sarkmaları, genellikle zorlu doğum geçmişi olan veya çok sayıda doğum gerçekleştiren kadınlarda gelişir. Ayrıca yaşlanmaya bağlı olarak genital bölgedeki bağların zayıflaması da bu tip hastalıklara neden olabilir. Genital organları sabitleyen bağ dokulardaki yaşlanma, yırtılma ve ayrılma gibi durumlar, organ sarkmalarına neden olur.

Bununla birlikte hiç doğum yapmamış ve sezaryen ile doğum yapmış kadınlarda da bazı durumlarda organ sarkmaları meydana gelebilir. Hastalığın en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Ayakta durma sırasında, öksürürken veya hapşırırken karın alt bölgesinde ağrı
  • Ikınma sırasında ağrı
  • İdrar tutamama, altına kaçırma
  • Vajinadan dışarıya doğru bombeleşen yapı görünümü

Genital Organlarda Sarkmaları Hangi Sıkıntılara Yol Açar?

Genital organ sarkmalarında doğum önemli bir faktördür. İdrar kaçırma, idrar yaparken zorlanma, idrar torbasını tamamen boşaltamama, büyük tuvaletini yapamama ve kabızlık gibi çok sayıda probleme neden olur. Bu problemler sosyal hayatı da yakından etkiler.

Kişinin kendine güveni azalır ve kişi sosyal ortamlarda bulunmaktan kaçınır. Devamında çeşitli psikolojik sorunlar ve depresyon gibi problemler de hastalığa eşlik eder.

Ayrıca idrarını ve tuvaletini düzgün yapamama, çeşitli böbrek sorunlarına yol açabilir. Cinsel hayat olumsuz şekilde etkilenir ve kişi evliyse evliliğinde sıkıntılar yaşamaya başlayabilir.

Bir dizi sorunun ilk habercisi olan genital organ sarkmalarının ilk fark edildiği andan itibaren hızlı şekilde tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde sorun ilerleyerek daha ciddi problemlere yol açabilir.

Genital Organlarda Sarkmaları Nasıl Tedavi Edilir?

Genital organ sarkmalarının tedavisi için uzman doktora başvurulmalıdır. Böylece hastalık daha ileri gitmeden tedavi edilebilir. Öncelikle doğru tanının konması önemlidir. Bunun için çeşitli muayene ve testler yapılır. Sonrasında hasta ameliyata alınır.

Ameliyat tekniği olarak farklı yöntemler tanımlanmıştır. Şimdiye kadar açık ve kapalı yöntemler tanımlanmıştır. Açık yöntemler genellikle karından kesi ile girilerek yapılmaktadır.

Son yıllarda tanımlanan teknikte (Extraperitoneal sakrokolpopeski TURC yöntemi) karın organlarına temas edilmeden sarkan rahim bir yama ile askıya alınmaktadır. Böylece hastalar ertesi gün taburcu olabilmektedir.

Laparoskopik veya robotik yapılan işlemde ise karın içerisine yerleşirilen kollar ile sarkan rahim aynı şekilde askıya alınmaktadır.

İdrar kesesi ve makat son kısmının sarkmaları ise vajinal yoldan yapılan cerrahi ile düzeltilebilir. Aynı işlem sırasında stres idrar kaçırması olan hastalar için orta üretra askı ameliyatı da uygulanabilir.

Genital organ sarkması ameliyatı başarıyla sonuçlanan bir operasyondur. Bunun için sorunun belirtileri gözlenmeye başladığı an, uzman hekime başvurulması gerekir. Bu, tedavi sürecini oldukça kolay ve rahat hale getirir. Ayrıca olası sorunlardan korunmak için çeşitli yöntemler de uygulanabilir.

Fazla kiloları vermek, ağır kaldırmamak, sigara kullanmamak ve sağlıklı beslenmek gibi yaşam standardını yükselten alışkanlıklar kazanmak, hastalık risklerini minimuma indirir.

Genital bölgedeki sorunları tespit eden rutin kontrol ve testleri yaptırmak da kadın sağlığında oldukça önemlidir. Bu şekilde hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi mümkün olur.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP