Hangi Boyuttaki Üreter Taşları Kendiliğinden Düşer? – Dr. Kadir Tepeler

Küçük boyuttaki taşların düşme şansı çok fazladır. Ancak meslek hayatımda 3mm’lik taşı düşüremeyen hastalarım olduğu gibi, 15mm taşı düşüren hastalarım da. Peki hangi boyuttaki üreter taşları tedavi edilmeli? Kişisel farklılıklar olabiliyor mu?

Üreter dediğimiz idrar kanalı birkaç milimetre çapında, esneyebilen, ritmik olarak kasılıp gevşeyen, idrarı böbrekten idrar kesemize taşıyan 25-30cm uzunluğunda organımızdır. Böbrek içerisinden üretere taş düştüğü zaman üreter daha fazla kasılarak taşı dışarı doğru atmaya çalışır. Çok küçük boyuttaki taşlar yani 5mm’den küçük taşlar %85 kendiliğinden idrar ile birlikte atılır. Daha büyük taşların düşme şansı maalesef azdır. Bu yüzden üreter taşlarının tedavi seçiminde taşın boyutu çok önemli bir kriterdir. Ancak üreterin esnekliği kişisel farklılıklar gösterir. Özellikle çocuk hastalar üreter taşlarını daha kolay düşürür. Ameliyat olmak için hastaneye yattığı gün 1,5cm üreter taşını kendiğinden düşüren hastalarım oldu. Bunun yanında 0,3cm yani 3mm üreter taşı nedeniyle ameliyat etmek zorunda kaldığım hastalarımı da hatırlıyorum.

Taş boyutunun yanında dikkate alınması gereken kişisel özellikler de tedavi seçiminde önemlidir. Kişinin böbrek fonksiyonları, tek böbrekli olup olmadığı, taşın böbrekte yaptığı tıkanıklık ve böbrekte şişme, enfeksiyon varlığı, kişinin mesleği, ağrı kesicilere verdiği yanıt tedavi planlamasında önemli rol oynar.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP