Kan Sulandırıcı İlaç Kullanan Hastalarda Prostat Tedavisinde HOLEP güvenli midir? – Doç. Dr. A. Kadir Tepeler

İlerleyen yaşla birlikte prostat bezi büyür ve buna bağlı hastalarda bazı şikayetler ortaya çıkar. Gece idrara gitme, sık idrar yapma, idrarını tam boşaltamama, idrar akımında zayıflama, idrar kaçırma en sık görülen şikayetlerdir. İlk dönemlerde ilaç tedavisinden cevap alınsa da ilerleyen dönemde prostat boyutu arttıkça ameliyat gereksinimi olmaktadır. Cerrahi tedavide bugün teknolojik gelişmeler sayesinde yeni tedavi yöntemleri ile daha etkili ve en az komplikasyonla hastalarımızı sağlığına kavuşturabilmekteyiz. 

Prostat hastalıklarının yanında hastalarımızda kalp-damar hastalıklarını da sıklıkla gözlemliyoruz. Hastalarımızın pek çoğu koroner stent takılması veya by-pass ameliyatı, serebrovasküler olay (inme) veya pıhtı atması riskleri sebebiyle kan sulandırıcı ilaç kullanmaktadır.

Kan sulandırıcı ilaçlar trombosit denen pıhtılaşmayı sağlayan kan hücrelerini veya pıhtı oluşumunda görev alan kan elemanlarını bloke eden ilaçlardır. Hastaların risk durumuna göre kardiyolog veya ilgili uzman bu ilaçlardan tercih edip, doz ayarlaması veya ilaç değişimi yapabilmektedir. Bu hastalarda yapılacak bir cerrahi öncesinde mutlaka ilgili branş uzmanının görüşü alınıp kan sulandırıcının kesilmesi veya ilaç değişimi konusunda ameliyatın kanama riskine göre ortak karar alınmalıdır.

İyi huylu prostat büyümesinin cerrahi tedavisinde uyguladığımız HOLEP yöntemi diğer yöntemlere göre daha etkili ve güvenlidir. Yapılan araştırmalarda özellikle ilaç kullanan hastalarda HOLEP tedavisi güvenli bir şekilde uygulanmıştır.

İşlem sırasında kullanılan Holmium lazer enerjisi dokuda oluşabilecek bir kanamayı başarılı bir şekilde durdurmaktadır. Ayrıca HOLEP tekniği prostat dokusu ile kapsül arasına girilerek yapıldığı için damarlar doku içinde yayılıp dağılmadan lazer ile kapatılmaktadır. Bu da ameliyatın güvenliğine katkı sağlamaktadır.

Sonuç olarak özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanmakta olan hastalarda HOLEP yöntemi diğer yöntemlere göre daha güvenlidir. Ve başarılı bir teknik olarak ön plana çıkmaktadır.

  1. 1. Rivera M, Krambeck A, Lingeman J. Curr Urol Rep. 2017; 18(10):77. doi: 10.1007/s11934-017-0727-2
  2. 2. Romero-Otero J, García-González L, García-Gómez B, Justo-Quintas J, García-Rojo E, González-Padilla DA. Sopeña-Sutil R, Duarte-Ojeda JM, Rodríguez-Antolín A. Factors Influencing Intraoperative Blood Loss in Patients Undergoing Holmium Laser Enucleation of the Prostate (HoLEP) for Benign Prostatic Hyperplasia. A Large Multicenter Analysis. Urology. 2019; 132:177-182. doi: 10.1016/j.urology.2019.06.024.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP