Micro-TESE Nedir? Kimlere Nasıl Yapılır? – Doç. Dr. A. Kadir Tepeler

Micro-TESE
Nedir?

Anestezi altında yumurtalığın açılıp direkt testis içinden mikroskop kullanılarak kanalcıklardan örnekler alınarak olgun hareketli sperm aranması işlemidir.

TESE işlemi ilk olarak mikroskop kullanılmadan önce testis dokusundan daha fazla örnekler alınarak yapılırken, bugün mikroskop kullanarak doğru odaklardan daha az doku kullanılmakta ve işlem mikro-TESE olarak adlandırılmaktadır.

Micro-TESE işleminin başarısı mikroskop kullanılmadan yapılan TESE’den yüksektir.

İçindekiler

Mikro-TESE Kimlere Önerilir?

Testiste sperm üretim yetersizliğine bağlı olduğu düşünülen azospermi durumunda micro-TESE önerilir.

Mikro-TESE işleminde amacımız, kuyruklu, canlı, olgun sperm hücresi olan spermatozoanın bulunmasıdır. Maalesef her ameliyatta olgun sperm hücresi bulunamayabilir. Azoosperminin nedenine bağlı olarak micro-TESE’de spermatozoa bulma şansı %30 ile %60, gebelik sağlama başarısı da %30-40 arasında değişir. Son yıllarda tanımlanan ROSİ tekniği kullanılarak kuyruksuz spermler ile de tüp bebek yapılmaktaysa da, bu teknik henüz deneysel aşamadadır.

Mikro-TESE Nasıl Yapılır?

Mikro-TESE ameliyatı spinal (belden uyuşturularak) veya genel anestezi ile yapılabilir. İlaveten lokal anestezi de uygulanabilir. Yumurtalık cildi üzerinde 2-3cm kesi yapılarak testise ulaşılır.

Ameliyathane mikroskobu kullanılarak testis açılır ve görüntü 20-30 kat büyütülerek sperm üreten-içeren dolgun tüplerden örnekler alınır. Alınan örnekler aynı anda embriyologlar tarafından incelenir.

Tüpler içerisinde sperm hücreleri araştırılır. Yeterince olgun hareketli sperm hücreleri bulunursa bu hücreler tüp bebek işleminde kullanılır veya daha sonra kullanılmak üzere dondurulur. Sperm bulunamazsa mikroskop altında testis dokusu içinde geniş tüplerden örnekler alınır ve sperm araştırılır.

Sperm bulunamayan hastalarda patolojik inceleme için de örnek alınır. Sperm bulunursa testis ve doku katmanları kapatılır. Sperm bulunamamış ise aynı işlem diğer testis için de uygulanır.

İletişime Geç

Mikro-TESE İşlemi Testise Zarar Verir Mi? Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Küçük kesiden mikroskop kullanılarak yapılan ve mikroskop kullanılan bir cerrahi işlemdir.

Tecrübeli ellerde uygun şekilde yapılırsa komplikasyonu oldukça düşüktür.

Mikroskop kullanılarak yapıldığı için testiste doku hasarı en azdır.

Emilen dikişler kullanılır, dikiş alınmasına gerek kalmaz. Birkaç gün sonra banyo yapılabilir. Ödem şişlik olmasını önlemek için 1 hafta kadar sıkı-asıcı- suspansör kilot giyilmesi önerilir. Gerekli ilaç tedavileri verilir. 2 hafta kadar ağır egzersiz ve cinsel ilişki önerilmez.

Mikro-TESE Bulunmayanlarda Tekrar Mı Yapılmalı?

İlk mikro-TESE işleminde sperm bulunamayanlarda patoloji sonucu ile hastalar tekrar değerlendirilip tedavi verilerek 6 ay sonra işlem tekrarlanabilir.

 İlkinde başarısız olunan olgularda başarı %6-10 olarak bildirilmiştir.

Mikro-TESE işlem başarısını etkileyen faktörlerden biri hastanın genetik yapısıdır.

 Kromozom anomalisi ve Y kromozom kolunda gen delesyonları (AZFa-b-c) açısından hastalar mutlaka önceden değerlendirilmelidir.

Yine yapılan merkezin özellikle embriyoloğun ve cerrahın tecrübesi oldukça önemlidir.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP